exotische bollen en knollen

De meeste planten hier onder moeten in de winter vorstvrij en droog worden bewaard.

Ik bewaar de bol/knol in de kruipruimte onder mijn woning

waar het gemiddeld tussen de +5 en +10 is tijdens de winter. 

Maar er zijn er ook die in de winter wel koel moeten worden bewaard maar ook 

veel licht nodig hebben. Daar is de slaapkamer of in ons geval een zolder met een

dakkapel een goede plek voor.

 

                                             canna(Indisch bloemriet)

 

Canna's zijn een van mijn favoriete planten. Het is een knolgewas wat heel veel variaties heeft. Ze zijn niet winterhard. De knollen moeten in het najaar uit de grond worden gehaald.En droog en vorstvrij bewaard worden.Ikzelf snoei de plant tot circa 5 cm van de grond terug, graaf de wortelstronk uit, was alle aarde er goed uit, laat ze goed drogen en pot ze daarna op in droge potgrond en zet ze in de kruipruimte. In het voorjaar na de ijsheiligen (15 mei) kunnen ze weer naar buiten. Je kan de variaties in twee groepen indelen. De soorten die de sierwaarde danken aan de grote, kleurige bloemen en soorten die het moeten hebben van de bladeren.

 

                                                     cannavirus

 

Het is een sterke plant maar er heerst ook een virus onder de Canna's. Als een plant besmet is met het cannavirus, zijn meestal de eerste symptomen dat er verkleuringen in de bladnerf optreedt

In een later stadium gevlekte en/of misvormde bladeren en de groei wordt minder. Als u denkt dat een plant besmet is,  gelijk verwijderen want het virus is erg besmettelijk voor anderen Canna's. Onder het virus zijn een aantal variantenmet de zelfde symptomen maar de manier van besmetting verschilt. Bij een aantal wordt het virusdoorgegeven door bladzuigende insecten zoals bladluis maar het meest wordt het virus doorgegeven door vervuild gereedschap zoals snoeischaren en messen dus bij twijfel je gereedschapgoed reinigen voor u het weer gebruikt voor andren canna's. Laat u niet afschrikken door dit  verhaal want de plant is echt de moeite waard. 

 

 

             CANNA MUSAFOLIA

 

Deze reus onder de Canna's moet het

echt van het blad hebben. Hij kan wel

3 tot 4 meter hoog worden met zijn

mooie, grote bladeren met roodbruine

randen en stelen. Aan het eind van de

zomer gaat hij bloeien maar de kleinen

bloemen vallen al gauw in het niet tussen

al dit groene geweld.

 

             COLOCASIA ESULENTA

                  (OLIFANTSOOR)

 

Colocasia is een knolgewas uit de Aronskelkfamilie.Waarvan de Esculenta de bekendste is. Met zijn grote, groene bladeren een echte blikvanger. Het nieuwe blad komt uit de basisvan het oude blad en elk nieuw blad wordt weer groter dan het blad daarvoor.Colocasia's hebben veel zon, water en een voedingsrijke grond nodig en zijn niet winterhard. De knollen moeten in het najaar uit de grond worden gehaald en vorstvrij overwinteren. Daar zijn twee methodes voor: de knollen droog opslaan of in een emmer met water koel en donker weg zetten en het water een keer per maand verversen. Colocasias knollen zijn eetbaar.U kan de knollen in een tuincentrum kopen maar ze worden ook verkocht in toko's onder de naam Taro.

WELKOM OP ONZE TUIN SITE

laatste up date: 12-4-2017